Nieuw Vredenburgh - wonen voor ouderen met een verstandelijke beperking
Wonen in de Baarsjes tussen park en winkelstraat
Aan de rand van het Rembrandtpark, in een levendige, kleurrijke buurt staat woonzorgcentrum Nieuw Vredenburgh. In Nieuw Vredenburgh wonen 124 ouderen. Eén afdeling is speciaal voor ouderen met een verstandelijke beperking. Op de begane grond is een ruimte voor dagbesteding.
Wonen in Nieuw Vredenburgh
In Nieuw Vredenburgh kunt u wonen in uw eigen 1-kamer appartement. Daarnaast kunt u hulp en ondersteuning krijgen waar u dat nodig heeft. Hulp in de huishouding bijvoorbeeld, of ondersteuning bij het douchen. Natuurlijk staat uw zelfstandigheid centraal. U houdt zelf de regie over uw leven. Wij vullen aan waar u hulp nodig heeft.
Persoonlijke begeleiding
Op de afdeling voor ouderen is altijd begeleiding aanwezig. De medewerkers zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een beperking in de laatste levensfase. We doen ook veel activiteiten samen: activiteiten die de zintuigen op een aangename manier prikkelen, zoals muziek maken, zwemmen en wandelen. De afspraken die we samen maken worden vastgelegd in een individueel begeleidingsplan. U houdt zelf de regie, wij vullen aan waar het nodig is.
De omgeving
Nieuw Vredenburgh ligt in een bruisende en multiculturele buurt waar altijd wat te doen is. U vindt alle mogelijke winkels op de Postjesweg. Iets verderop met de tram zijn de Kinkerstraat en de Ten Katemarkt. Op het Mercatorplein zijn het hele jaar door activiteiten voor jong en oud. Braderieën bijvoorbeeld, en een jaarlijkse fanfarewedstrijd.
Het Rembrandtpark is een oase van rust waar u naar hartelust kunt wandelen in de frisse buitenlucht. Het park is rolstoeltoegankelijk en er is een kinderboerderij met speeltuin.
Voor de familie
Familie wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan het leven op de groep. Samen koken, verhalen voorlezen, muziek maken, boodschappen doen of gewoon elke week een kopje koffie drinken: alles is mogelijk.
Roze loper
Nieuw Vredenburgh ontving in 2016 voor het eerst een Roze Loper. Dit jaar (2018) is deze loper weer verlengd. De Roze Loper is het certificaat voor woonzorgcentra die hebben aangetoond LHBTI (Lesbische, homoseksuele, biseksuele transgender- en intersekse personen) vriendelijk te zijn. Dit certificaat geeft u de zekerheid dat wij actief werken aan een sfeer van respect, openheid en tolerantie. In Nieuw Vredenburgh worden diverse evenementen met een ‘roze’ tintje georganiseerd, ook voor buurtbewoners.
De Roze Loper is een initiatief van het Consortium Roze 50+ (ANBO, COC Nederland, Movisie en Vilans) en KIWA.
Roze week
Jaarlijks organiseert Nieuw Vredenburgh een Roze Week (in de week van de Gay Pride) waarbij diverse Roze evenementen centraal staan. Op deze manier wordt met alle (wijk)bewoners het grootste feest van Amsterdam gevierd. Maar ook om aandacht te vragen voor het welzijn van de ‘onzichtbare’ groep 'roze' ouderen.
In Nieuw Vredenburgh mag iedereen zichzelf zijn.
Past wonen in Nieuw Vreden bij u?
Groepswonen in Nieuw Vredenburg past bij u als u een dagje ouder wordt en het fijn vindt om in een groep te wonen. Hier kunt u zorg en ondersteuning krijgen dat met u meegroeit zoals ondersteuning bij uw persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken of andere zorgvragen. Wat het wonen op de Saskia van Uijlenburgkade voor u prettig maakt is als u een graag in gezelschap bent van anderen. Wat wonen in Nieuw Vredenburgh uniek maakt is dat u hier zowel met mensen met een verstandelijke beperking woont als mensen met geriatrische problematiek.
Bij de Nieuw Vredenburg stimuleren wij u om naast het thuis zijn uw dagen af te wisselen met een zinvolle daginvulling. Dat kan dagbesteding zijn of werk.
Wonen in een groep
Hier woont u op de afdeling samen met 30 medebewoners. Bij groepswonen komt u regelmatig in contact met uw medebewoners. Beneden is een restaurant waar gegeten kunt worden. Heeft u behoefte aan rust, dan kunt u die vinden in uw eigen appartement. Het is mogelijk om uw maaltijden mee te nemen naar uw appartement.
Voorzieningen
Feiten en cijfers
Wat kost het?
Als u woont in Nieuw Vredenburgh, wordt de zorg of ondersteuning betaald uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Iedereen die in Nederland woont of werkt is automatisch verzekerd voor Wlz-zorg.
Wie zorg uit de Wlz krijgt, betaalt een verplichte eigen bijdrage. Dat heeft de overheid zo geregeld. Informatie over de verplichte eigen bijdrage kunt u krijgen bij het CAK.
Wat betaalt u zelf?
Voor sommige zaken betaalt u zelf. Bijvoorbeeld de zorgverzekering die u afsluit voor ziektekosten. Of de wasservice voor uw eigen kleding. U kiest zelf welke aanvullende diensten u wilt hebben, naast alles wat de Wlz vergoedt.
Cordaan houdt zich aan de landelijke regels over wat de zorginstelling betaalt en wat u zelf betaalt. Op de pagina 'Verstrekkingenpakket GGZ/VGZ' leest u alles over deze regels.
Aanmelden
Om hier te kunnen wonen heeft u een Wlz-indicatie nodig. Hulp bij het aanvragen van een indicatie kan via de buurtteams, Stichting MEE of bij uw huisarts, Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.
Wilt u meer informatie? U kunt dan bellen naar het Cliënten Servicebureau: 088 267 32 26. U kunt ook een e-mail sturen naar zorgbemiddelingvgz@cordaan.nl. Houd uw BSN en uw eventuele Wlz-indicatie bij de hand als u ons belt.
-
Meer informatie
U kunt bellen met het Cliënten Servicebureau:
088 267 32 26. -
Indicatie aanvragen
Aanmelden kan online via dit aanmeldformulier.
-
Intakegesprek
Er wordt contact met u opgenomen voor een intakegesprek door een cliëntconsulent.
Contact
Bereikbaarheid
Nieuw Vredenburgh is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus 18 stopt nagenoeg voor de deur en om de hoek bevindt zich een halte voor bus 15 en tram 17 (halte Postjesweg/Hoofdweg). Komt u met de auto? Houdt dan rekening met betaald parkeren. Op zondag en op feestdagen parkeert u bij Nieuw Vredenburgh gratis.