Desmond Tjonakoy wint 3e prijs Euward9: Europese kunstprijs voor kunstenaars met een verstandelijke beperking
woensdag 12 juni 2024
Desmond is 31 jaar, hij werkt bij twee verschillende ateliers van zorgorganisatie Cordaan te Amsterdam: de Outsider Art Galerie, in het H’Art museum, en in het grafisch atelier van Bijzonder Amsterdams. Al op jonge leeftijd was duidelijk dat Desmond talent voor tekenen had. Hij werkt het liefst met potlood en fineliner op papier en houdt zich bezig met thema‘s als muziek, religie en de geschiedenis van de zwarte gemeenschap. Desmond praat nauwelijks, maar communiceert echt via zijn werk.
De reis naar München voor de uitreiking van de Euward9, was een unieke kans voor hem. Desmond’s talent is bijzonder, aanwezig zijn als kunstenaar is belangrijk voor hem en zijn familie, maar ook voor andere kunstenaars met een verstandelijke beperking.
De jury over Desmond’s werk:
Desmond refereert met zijn werk naar de black community, zijn heritage en geschiedenis. Over zijn sterren en idolen, maar ook over de hedendaagse situatie. Op zijn geheel eigen wijze verweeft hij zijn werk met culturele en politieke kwesties, en dat is bijzonder. In zijn werk zie je zijn kijk op de wereld, de kennis die hij opneemt verwerkt hij in zijn tekeningen.
De eerste en tweede prijs
Ook de winnaars van de eerste en tweede prijs vertellen indrukwekkende verhalen met hun kunst. Samaneh Atef, eerste prijswinnaar, is een aantal jaar geleden vanuit Iran gevlucht en verhuisd naar Frankrijk. Haar werk gaat over vrouwelijkheid, trauma en onderdrukking. Belén Sánchez uit Spanje won de tweede prijs. Ze is multidisciplinair kunstenaar en speelt zelf de hoofdrol in haar video’s, tekeningen en beelden, waarin ze haar angsten, trauma’s en haar eigen lichaam terug laat komen. Lees meer over Euward9 en de winnaars
Tentoonstelling in Haus der Kunst, München
De werken van alle drie de Euward9-winnaars worden tot en met vrijdag14 juli tentoongesteld in Haus der Kunst in München.
'Haus der Deutschen Kunst' werd in 1937 opgericht tijdens het Nazi-regime van Adolf Hitler, met de bedoeling propaganda te voeren en Duitse kunst te tonen die het Nazi gedachtengoed onderschreef. Moderne kunst, maar ook afbeeldingen die waren gemaakt door mensen met psychische of verstandelijke beperkingen noemden de Nazi's 'entartet' (ontaard of gedegenereerd) en waren niet gewenst. Na de oorlog is besloten het gebouw niet af te breken maar juist tentoonstellingen te programmeren waarbij diversiteit en pluriformiteit belangrijke waarden zijn. Het Haus der Kunst is tegenwoordig een internationaal centrum voor hedendaagse kunst. In het museum is een vaste tentoonstelling te bezoeken over de herkomst van het gebouw.