Apotheek OLVG en Cordaan werken aan beter medicijngebruik na ontslag

dinsdag 18 mei 2021

Gespecialiseerde verpleegkundigen van Cordaan gaan samenwerken met de apothekers van het OLVG om verkeerd medicijngebruik door cliënten zoveel mogelijk te voorkomen. Een nieuw digitaal samenwerkingsplatform gaat daarbij helpen.

​Daniëlle Olivier, gespecialiseerd verpleegkundige Cordaan (l.) en OLVG-ziekenhuisapotheker Elien Uitvlugt.
Foto: Jelmer ten Hoeve, OLVG

Patiënten met hartproblemen hebben na hun ontslag uit het ziekenhuis vaak moeite om hun medicijnen in het dagelijks leven op een goede manier te gebruiken. Daardoor moeten zij regelmatig opnieuw worden opgenomen in het ziekenhuis. Omdat het voor de apotheek van het ziekenhuis lastig is ‘achter de voordeur’ van deze patiënten te kijken, werkt Cordaan al enige tijd samen met het OLVG aan nauwere samenwerking tussen de apothekers en de verpleegkundigen. Die wordt nu verbreed door het inzetten van het nieuwe digitale platform cBoards, waarmee zorgverleners de informatie over medicijngebruik door patiënten beter kunnen monitoren.

Korte lijnen
Daniëlle Olivier, gespecialiseerd verpleegkundige bij Cordaan, is tevreden over de samenwerking met de apothekers. ‘Onze lijnen zijn kort en cBoards maakt het mogelijk elkaar eenvoudig te bereiken. Dit alles bevordert de medicatieveiligheid van de patiënt die net uit OLVG is ontslagen.’

Gewijzigde medicijnen
‘In het ziekenhuis worden geneesmiddelen vaak gewijzigd’, legt ziekenhuisapotheker Fatma Karapinar uit. ‘Dat kan eenmaal thuis leiden tot bijwerkingen. Of vragen die in het ziekenhuis nog niet speelden, komen thuis op, bijvoorbeeld of een geneesmiddel gemalen mag worden.’ Meer dan de helft van de patiënten kan thuis niet meer noemen welke medicatie tijdens opname in het ziekenhuis is gewijzigd, blijkt uit onderzoek van Karapinar. Dit kan leiden tot een ongeplande heropname binnen 30 dagen na ontslag, laat recent promotieonderzoek van OLVG-ziekenhuisapotheker Elien Uitvlugt zien.

De gespecialiseerd verpleegkundige en apotheker zoeken samen naar oplossingen en stemmen waar nodig af met de specialist, hartfalenverpleegkundige, huisarts of de stadapotheker. ‘Bij een droge mond of duizeligheid kan de dosis van de medicijnen tegen een hoge bloeddruk verlaagd worden of kunnen alternatieven worden voorgesteld die deze bijwerking minder hebben’, aldus Karapinar.

cBoards
Het digitale platform cBoards wordt al gebruikt in het kader van de Virtual Ward van de afdeling Cardiologie voor patiënten met hartfalen. Voor het eerst gaan nu ook de apothekers van het OLVG en de gespecialiseerde verpleegkundigen van Cordaan hiermee werken.

 

 

Deel deze pagina