Anton de Kom
Kleinschalig wonen Zuidoost met aandacht voor de Surinaamse cultuur
Aan het Anton de Komplein staat een kleinschalige woonlocatie van Cordaan voor mensen met dementie van Surinaamse afkomst of die de Surinaamse leefcultuur omarmen. Anton de Kom heeft ruimte voor cultuur en levensstijl van de bewoners.
Zorg bij Anton de Kom
-
Begeleiding
We leren u omgaan met de gevolgen van uw beperking of uw handicap. We kijken bijvoorbeeld samen naar uw dagindeling en uw alledaagse taken, zoals het huishouden of uw persoonlijke verzorging. We helpen en begeleiden daar waar het nodig is.
-
Hulp bij het huishouden
Als het nodig is helpen wij u bij het huishoudelijk werk. Wij helpen u bij het schoonhouden van uw kamer, het wassen van uw kleding en uw linnengoed of bij de boodschappen. We bepalen samen wat u zelf kunt en waar u hulp bij nodig heeft.
-
Persoonlijke verzorging
Wij helpen u bij het wassen, het aan- en uitkleden, het eten en drinken of het innemen van medicatie. We bepalen samen wat u zelf kunt en waar u hulp bij nodig heeft.
-
Verpleging
Onze verpleegkundigen helpen u bij uw medicatie, wondverzorging, injecties, stoma verzorging of sondevoeding, bij revalideren of bij het herstel als u ziek bent.
-
Geestelijke verzorging
Als u verblijft in een locatie van Cordaan, krijgt u veel indrukken te verwerken. Dit kan vragen, gedachten en gevoelens oproepen: 'Heb ik zelf nog iets te zeggen over mijn leven?' 'Ik voel me verdrietig.' 'Wat geeft mij vertrouwen, kracht en inspiratie?' Met deze vragen kunt u terecht bij de geestelijk verzorgers van Cordaan. Wij ondersteunen ieder mens, met iedere levensbeschouwing, achtergrond en geloof.
Wilt u in gesprek met een van de geestelijk verzorgers? Zoek hier voor de geestelijke verzorger van uw locatie, of stuur een e-mail naar: geestelijkeverzorging@cordaan.nl
-
Tandarts en mondhygiëniste
De tandarts en de mondhygiëniste zijn er regelmatig voor behandeling en consult. Ook kunnen ze helpen met bestaande en nieuwe gebitsprotheses. Hiervoor werken we samen met OuderenmondzorgPraktijk.
Wonen
Anton de Kom heeft twee etages met in totaal 30 appartementen. U heeft uw eigen zit/slaapkamer met een badkamer. De badkamer deelt u met een medebewoner. Per 8 bewoners is er een grote woonkamer waar u overdag kunt verblijven en waar gezamenlijk gekookt en gegeten wordt. In de woonkamer worden verschillende activiteiten georganiseerd.
De omgeving
Het Anton de Komplein is een levendig plein midden in Amsterdam Zuidoost. Drie dagen in de week is er een levendige, diverse en kleurrijke markt. Winkelcentrum De Poort met groot aanbod van winkels en eethuizen is op loopafstand. Het Bijlmerpark is binnen een paar minuten te belopen en biedt een heerlijke plek voor een wandeling of het genieten van de frisse buitenlucht.
Surinaamse activiteiten
We vieren de Surinaamse feestdagen zoals Keti Koti, Srefidentie en in december een Krien Swietie. En kijken dagelijks naar de Surinaamse televisie.
Het eten
Naast de snack bij de lunch wordt er elke dag Surinaams gekookt; de boodschappen doen we op de markt naast de deur.
Ook voor de buurt
Wilt u bij ons vrijwilligerswerk komen doen? Neem dan contact op met onze vrijwilligers coordinator, kijk hier voor meer informatie.
Voor de familie
Als familielid bent u van harte welkom om deel te nemen aan de activiteiten die worden georganiseerd voor onze bewoners. U kunt ook mee koken of met de bewoners mee eten in de woonkamer.
Rondleiding
Wilt u eens komen kijken hoe het is om bij ons te wonen of om vrijwilliger te zijn?
U bent van harte welkom voor een rondleiding. Wij laten u de locatie zien en beantwoorden in een persoonlijk gesprek al uw vragen.
Bel gerust voor een afspraak.
Voorzieningen
Feiten en cijfers
Vergoeding van de zorg
U krijgt de zorg die past bij uw zorgbehoefte. Als u in een verzorgingshuis of verpleeghuis woont, wordt de zorg vergoed uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Iedereen die in Nederland woont of werkt is automatisch verzekerd voor Wlz-zorg. Wie zorg uit de Wlz krijgt, betaalt een verplichte eigen bijdrage. Dat heeft de overheid geregeld.
Informatie over de verplichte eigen bijdrage kunt u krijgen bij het CAK.
Wat betaalt u zelf?
Voor sommige zaken betaalt u zelf. Bijvoorbeeld de zorgverzekering die u afsluit voor ziektekosten. Of de wasservice voor uw eigen kleding.
U kiest zelf welke aanvullende diensten u wilt hebben, naast alles wat de Wlz vergoedt. Cordaan houdt zich aan de landelijke regels over wat de zorginstelling betaalt en wat u zelf betaalt. In de brochure 'Wie betaalt wat? Verstrekkingen Verpleging & Verzorging' leest u alles over deze regels.
Plaatsingsmogelijkheden
Wilt u informatie over plaatsingsmogelijkheden en persoonlijk advies van een van onze cliëntconsulenten over uw eigen situatie?
Neem dan contact op met het Cliënten Servicebureau van Cordaan.
Cliënten Servicebureau: 088 267 32 26
-
Meer informatie
U kunt bellen met het Cliënten Servicebureau: 088 267 32 26.
-
Indicatie aanvragen
Om hier te wonen heeft u een indicatie nodig. Het Cliënten Servicebureau kan u hierover adviseren.
-
Rondleiding
Bent u geïnteresseerd in Anton de Komplein? U bent van harte welkom voor een rondleiding. Bel voor een afspraak: (020) 312 39 40.
-
Kraka-e-Sewa: steun en zorg
Kraka-e-Sewa is een ontmoetingscentrum waar Surinaamse ouderen met beginnende dementie en hun verzorgers met hun vragen terecht kunnen. 'Kraka' is Surinaams voor 'steun', bij ons: steun aan de man, vrouw, kinderen, familieleden en vrienden die een beginnend dementerend familielid thuis verzorgen. 'Sewa' komt van het Hindiwoord 'zorg': de zorg aan de bezoekers van het ontmoetingscentrum.
-
Ontmoetingscentrum
Naast de woongroepen van Anton de Kom is ontmoetingscentrum Kraka-e-Sewa. Kraka-e-Sewa is een ontmoetingscentrum waar Surinaamse ouderen met beginnende dementie en hun verzorgers met hun vragen terecht kunnen.
-
Mantelzorgers
We steunen ook mantelzorgers in de zorg voor hun familielid. Dit kan praktische steun zijn, informatie of advies. Mantelzorgers kunnen deelnemen aan informatiebijeenkomsten, het spreekuur en de gespreksgroep. Tijdens het spreekuur kunnen zij persoonlijke problemen bespreken. Hulp in van een imam, een Hindoepriester, een Wintideskundige, een dominee of een andere geestelijke verzorger is mogelijk.
Contact
Bereikbaarheid
Anton de Kom is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, bushalte Anton de Komplein ligt om de hoek. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt (betaald).